Lezing van Pim van Lommel op 30 oktober 2013 over BDE’s

Lezing van Pim van Lommel op 30 oktober 2013 over BDE's en eindeloos bewustzijn

Datum: woensdag 30 oktober
Plaats: De Nije Warf
Adres: Foarwei 31ª 9113 PA Wouterswoude
Thema: Bijna-doodervaringen en eindeloos bewustzijn
Spreker: Pim van Lommel
Aanvang: 19.30 uur
Organisatie: Hendrik Klaassens i.s.m. Stichting Wijzer

Een bijna-dood ervaring (BDE) is de gemelde herinnering van alle indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, met enkele specifieke elementen, zoals het ervaren van een tunnel, het licht, een levenspanorama, het o­ntmoeten van overleden familieleden, of het waarnemen van je eigen reanimatie. Deze bewustzijnstoestand kan optreden tijdens een hartstilstand, dus tijdens een periode van klinisch dood, maar ook bij andere kritieke medische situaties zoals bij een ernstige ziekte zoals shock, bij een hersenbeschadiging met coma t.g.v. een verkeersongeluk of hersenbloeding, bij een bijna-verdrinking (meestal bij kinderen), of tijdens een stervensproces (sterfbedvisioen). Deze ervaring is altijd transformatief: de angst voor de dood verdwijnt en ook het levensinzicht verandert. Vooral liefde en compassie naar jezelf, naar anderen en de natuur wordt belangrijk.
  
Het o­nderzoek naar BDE's confronteert o­ns duidelijk met de beperkingen van o­nze huidige medische inzichten over o­ns bewustzijn en herinneringen in relatie met de hersenen. Want hoe is het mogelijk dat mensen een helder bewustzijn kunnen ervaren, met herinneringen vanaf de vroegste jeugd, met helder nadenken, met emoties, met gevoel van zelf identiteit, en soms met een vorm van waarneming buiten en boven het lichaam, op het moment dat de hersenen (tijdelijk) niet meer functioneren, met een vlak EEG?

In deze lezing zal worden gesproken over de laatste stand van zaken op het terrein van het BDE-onderzoek. Ook is er aandacht voor BDE's bij kinderen. Het vormt een vervolg op de lezing die hij op 25 februari 2009 voor Stichting Nieuwe Openbaring i.s.m. Stichting Wijzer heeft gehouden n.a.v. zijn boek ‘Eindeloos bewustzijn’.
   
Pim van Lommel is wellicht de bekendste cardioloog van Nederland. Van zijn boek ‘Eindeloos Bewustzijn’ (2007) zijn inmiddels ruim 175.000 exemplaren verkocht in Europa en Amerika. Zie ook www.pimvanlommel.nl.

Voor informatie en reserveringen kun je contact opnemen met Froukje van der Zwaag, telefoon: 0519-297641, e-mail: stwijzer@stichting-wijzer.nl.
Reserveer tijdig om teleurstelling te voorkomen!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controlesom *