Een vijfde manier om het zonlicht als geneesmiddel toe te passen

Jakob Lorber - De geneeskracht van het zonlicht

«« 8 / 13 »»
[1] Als medicijn om in te nemen zijn deze vier soorten meer dan voldoende; desalniettemin kan de zonnestraal tot genezing van veelvuldig lichamelijk lijden nog op verschillende manieren nuttig worden gebruikt.
[2] Wanneer iemand bijvoorbeeld uiterlijk een kankerachtige wond heeft, neem dan een zogenaamd middelmaat brandglas en ga meerdere malen per dag met het zonnebrandpunt over zulke wonden heen, en wel zo, dat het brandpunt over de hele wondoppervlakte heen gaat, waarbij men echter moet opletten, dat men het brandpunt niet te lang op één plek van de wond gericht houdt.
[3] Hierna doopt men een heel schone, linnen doek in zonbestraald water en legt deze over de wond; de doek dient meerdere malen per uur te worden verwisseld, dan zal de lijder -overigens bij een juist dieet -in korte tijd van zijn kwaal worden genezen.
[4] Wanneer jullie echter in plaats van de doek goede, rijpe bladeren van de tabaksplant kunnen krijgen, dan hebben deze de voorkeur boven de doeken; alleen moeten zij ook van tevoren op een glasplaat wat in de zon liggen.
[5] In plaats van het zonnewater is de zogenaamde zonnetinctuur net zo heilzaam; deze wordt op de volgende manier bereid.
[6] Jullie kennen het alpenkruid, arnica genaamd. Van deze bloemen moeten jullie het bloeiende deel, dat wil zeggen alleen de gele bloembladeren en de meeldraden nemen en ze dan, ongeveer twee handen vol, op een halve maat* (*1/2Iirer; ) goede alcohol laten trekken. Deze alcohol moet in een goed afgesloten lichte fles 14 dagen tot 3 weken lang buiten in de zonnestralen worden gezet en in die tijd vaak worden geschud. Na deze tijd moet men deze alcohol, dan al zonnetinctuur, zeven en in een donkere fles goed bewaren.
[7] Van deze tinctuur wordt dan bij gebruik op een quintel**(** 1/5lirer) zonbestraald water 1 druppel genomen, alleen bij diepere wonden 3 a 5 druppels. Daarmee kan dan de bovengenoemde linnen doek, die van tevoren in de zon moet worden gewarmd, nat gemaakt en op de wond gelegd worden. Hiermee, evenals door de voorgaande twee middelen, is de wond in de kortste tijd te genezen
[8] Ook venerische bulten, huiduitslag en hoofdschurft kunnen daarmee gemakkelijk worden genezen, wanneer ook voor het innerlijke dieet wordt gezorgd.
[9] Nog een ander middel tegen dergelijke boosaardige uiterlijke wonden bestaat hieruit:
[10] Neem goede en verse hennepzaden, droog deze 14 dagen in de zon en bewaar ze dan op een droge plaats in afgesloten flessen. Wanneer jullie ze nodig hebben, doe dan deze hennep in een oliepers, nadat je ze van tevoren iets hebt gekneusd. Dan zullen jullie hieruit een fijne zuivere olie krijgen
[11] Bestrijk zulke wonden dikwijls met deze olie en zij zullen met een juist dieet, in korte tijd genezen, zonder schadelijke invloed op het lichaam.
[12] Van deze zo bewerkte zaden kan men ook een soort melk bereiden op dezelfde manier als de amandelmelk, die heel goed van nut zal zijn voor diegenen, die ingewandsstoornissen of tuberculose in de longen, verhardingen van de lever en de milt of de nieren hebben; zij zullen bij het gebruik van deze melk een gunstige werking bespeuren.
[13] Alleen daar, waar de innerlijke organen dreigen uit te drogen, heeft een melk uit lijnzaad, die net als het voorgaande in de zon moet worden gedroogd, de voorkeur boven hennepzaadmelk.
[14] Verder is er nog een middel tot verzachting van pijn in de ledematen, dat heel eenvoudig te bereiden is:
[15] Men neemt zo mogelijk vers geperste boomolie*, (* Vermoedelijk noten- en olijvenolie ) ongeveer een pond, men giet die in een goed sluitende stopfles en doet er, wat in deze tijd**(** Geschreven in 1851) gemakkelijk te verkrijgen is, een goede handvol klaproosbladeren bij. De bladeren van de wilde klaproos of van de kleine veldklaproos hebben de voorkeur boven de grote tuinklaproos.
[16] Wanneer de klaproosbladeren zich in de olie bevinden, dan sluit men de fles goed af en zet die eveneens 2 a 3 weken in de zon en schudt haar dikwijls overdag om.
[17] Na deze tijd zeeft men de olie in een fles en sluit deze goed af; wanneer deze fles donker is, is dat beter, zij mag echter ook licht zijn.
[18] Wanneer nu iemand door bovengenoemde pijnen overvallen wordt, dan bevochtigt hij een schone, zonbestraalde doek met deze olie en legt hem op het pijnlijke lichaamsdeel, dan zal het spoedig beter gaan. Ook bij steken in de borst en de zijde, wanneer deze van reumatische of jichtachtige aard zijn, kan deze olie met groot succes toegepast worden.
[19] Vervolgens nog iets over enkele arcanen of belangrijke middelen om levenskracht te krijgen.
«« 8 / 13 »»
Graag willen wij u wijzen op het grote belang van aanschaf van de originele boekwerken die hier digitaal kunnen worden ingezien. Hiermee bevordert u de voortgang van de werkzaamheden m.b.t. herdrukken en uitgifte van nieuwe vertalingen, en niet te vergeten het beschikbaar houden van boeken voor een grote groep mensen die niet vertrouwd zijn met digitale communicatiemiddelen. Informatie over het bestellen van deze boeken vindt u op www.lorber.nl.